قبل از آنکه از مزایای خرید اسکنر بگوییم، ابتدا مختصری درباره این ابزار توضیح میدهیم. اسکنر ابزاری است که برای تبدیل اطلاعات فیزیکی مانند اسناد و تصاویر به فرمت دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد. اسکنرها از نور برای خواندن و ثبت جزئیات تصویری یا نوشتاری روی یک صفحه مانند یک عکس قدیمی، نقشه یا متن استفاده میکنند و سپس این دادهها را به صورت فایلهای دیجیتال مانند PDF با کیفیت بالا در کامپیوتر ذخیره میکنند. بسیاری از افراد به اشتباه در جستجوهای خود برای پیدا کردن یک دستگاه همه کاره، اسکنر چند کاره را سرچ میکنند، باید بگوییم اسکنر چندکاره وجود ندارد و این پرینتر چند کاره هستند که امکان اسکن را هم فراهم میکنند. در ادامه مقاله اطلاعات بیشتری درباره پرینتر چند منظوره خواهیم داد تا کسانی که به فکر خرید پرینتر چند کاره هستند، در انتهای مقاله راحتتر تصمیم بگیرند.
انواع اسکنرها براساس ساختار فیزیکی
اسکنر مسطح یا تخت(Flatbed Scanner)
یکی از رایجترین نوع اسکنر، اسکنر مسطح است. این اسکنر دارای یک سطح شیشه ای تخت است، هر اسنادی که قصد اسکن آن را دارید میتوانید روی سطح شیشه ای قرار دهید، پس از دستور اسکن، نور بر روی اسکنر میتابد و اطلاعات تصویری آن توسط حسگرها دریافت میشود. این نوع اسکنرها برای، اسکن مدارک، تصاویر و کتابها بسیار مناسب هستند.
اسکنر اسناد (Document Scanner)
اسکنر اسناد به نام اسکنر ورقهای هم شناخته میشود. این نوع اسکنر دارای یک سیستم تغذیه اتوماتیک (ADF)است به این صورت که اسناد وارد دستگاه میشوند و عمل اسکن صورت میگیرد. این دستگاه امکان حجم بالای اسکن را به صورت اتوماتیک فراهم میکند و نیازی به نظارت شخص وجود ندارد. اسکنر اسناد برای دفاتر و محیطهایی که قصد دارند حجم زیادی از اسناد را به صورت دیجیتالی درآورند مناسب است. در این اسکنر، سند شما به کمک دستگاه حرکت میکند و عمل اسکن صورت میگیرد.
اسکنر دستی (Handheld Scanner)
این اسکنر، کوچک، سبک و قابل حمل است و با دست روی اسناد یا تصاویر کشیده میشود یعنی کاربر اسکنر را با دست بر روی سند حرکت میدهد تا آن را اسکن کند. برای استفاده در سفر و محیطهای کوچک کارایی دارد. این اسکنر بیشتر برای مواقع ضروری و خاص کاربرد دارد و برای اسکنهای فوری میتوان از آن استفاده کرد. در محلهایی که اسکنرهای دیگر در دسترس نیستند، مورد استفاده قرار میگیرند. این اسکنرها کیفیت پایینتری نسبت به اسکنرهای مسطح دارند و کاربر باید هنگام اسکن به حفظ ثبات حرکت دقت کند.
اسکنر بارکد (Barcode Scanner)
این اسکنر بیشتر در فروشگاهها برای ثبت اطلاعات کالاها و قیمتها مورد استفاده قرار میگیرد. همانطور که از نامش مشخص است برای خواندن بارکد کالاها استفاده میشود و در انواع مختلف لیزری، قلمی و غیره یافت میشود.
اسکنر سهبعدی (3D Scanner)
اسکنر سه بعدی برای ثبت اطلاعات سه بعدی اجسام به کار میرود. این اسکنرها به کمک نور، لیزر یا تکنیکهای خاص دیگر، تصاویر سهبعدی از اشیاء تهیه و ارائه میکنند. اسکنر سه بعدی در پزشکی، طراحی صنعتی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
نکات مهم در خرید اسکنر
رزولوشن اسکنر
رزولوشن یکی از مواردی است که هنگام خرید اسکنر یا پرینتر چند کاره باید به آن توجه شود. رزولوشن معمولاً بر حسب DPI (نقطه در اینچ) اندازهگیری میشود. هرچه رزولوشن بالاتر باشد، جزئیات بیشتری توسط اسکنر ثبت میشود.
سرعت اسکن دستگاه
اگر برای حجم بالای اسناد به دنبال خرید اسکنر هستید، سرعت اسکن یکی از مواردی است که باید به آن توجه شود.
سایز و امکان حمل و نقل
اگر ابعاد دستگاه و قابل حمل بودن آن گزینه مهمی برای شما محسوب میشود میتوانید از نمونههای رومیزی این دستگاه استفاده کنید.
قابلیت تشخیص خودکار اسناد (ADF)
ای دی اف قابلیتی است که علاوه بر این که در پرینترها وجود دارد در اسکنرها هم این امکان قرار داده شده است. به کمک ADF میتوان اسناد را در داخل دستگاه قرار داد تا به صورت خودکار و بدون دخالت دست عمل اسکن صورت گیرد. این ویژگی سرعت انجام کار را بالا میبرد و دیگر نیازی نیست که برای اسکن اسناد، مدارک و پشت و رو کردن آنها کاربر دخالت کند.
مقاله پیشنهادی: تفاوت فیش پرینتر با لیبل پرینتر: یک مقایسه جامع و کاربردی
انواع اسکنرها براساس تکنولوژی
پیش تر درباره انواع اسکنر به صورت کلی اشاره کردیم، حال میخواهیم آنها را براساس تکنولوژی به کار رفته در آنها بررسی کنیم. این دستهبندی براساس نوع حسگر نوری و فناوری به کار رفته است.
اسکنرهای CCD (Charge-Coupled Device)
در این نوع اسکنرها از حسگر CCD استفاده شده است، که نور را از تصویر بازتاب میدهد و به پیکسلهای الکترونیکی تبدیل میکند. کیفیت و وضوح بالایی دارد و مناسب برای اسکن تصاویر با جزئیات زیاد است. این حسگرها بیشتر در اسکنرهای مسطح و اسکنرهایی که برای عکاسی حرفهای مناسب هستند، کاربرد دارند. حسگر سی سی دی دقت بالایی دارد و رنگها را با دقت بیشتری انتقال میدهد. اسکنرهایی که این حسگر در آنها استفاده شده است بزرگتر و گرانتر از اسکنرهای دیگر هستند.
اسکنرهای لیزری (Laser Scanners)
در این اسکنرها از پرتوهای لیزر برای اسکن استفاده میشود. اسکنرهای بارکد و سهبعدی این تکنولوژی را دارند. سرعت و دقت بالایی دارند و میتوان با آنها از زوایای مختلفی عمل اسکن را انجام داد. از این اسکنر برای اسکن بارکدها، نقشهبرداری سهبعدی، کاربردهای صنعتی استفاده میشود. از معایب این اسکنر میتوان به کاربرد محدود آن اشاره کرد.
اسکنرهای CIS (Contact Image Sensor)
اسکنرهایی که از این حسگر در آنها استفاده شده است، در تماس مستقیم با اسناد هستند و به لنز و سیستمهای نوری نیازی ندارند. اسکنرهای CIS نسبت به CCD سبکتر، باریک و ارزانتر است. این نوع حسگر در اسکنرهای قابل حمل و اسکنرهایی که مخصوص اسکن اسناد هستند، استفاده میشود. مزایای این نوع اسکنر، مصرف برق کمتر، قیمت پایین و طراحی سبک آن است.
اسکنرهای نوری (Optical Scanners)
اسکنرهای نوری به نورهای LED یا فلورسنت مجهز هستند و نور را بر روی اسناد میتابانند و سپس بازتاب نور را به کمک حسگرها اندازهگیری میکنند. این حسگرها در اسکنرهای مدل مسطح و اسناد استفاده میشود، با کمک آن میتوان متون و تصاویر را اسکن کرد. دارای ساختار ساده و قیمت پایینی است. اسکنرهای نوری از کیفیت پایینتری نسبت به نمونههای پیشرفتهتر برخوردار هستند.
اسکنرهای سهبعدی (3D Scanners)
ساختار این نوع اسکنرها به این گونه است که از لیزر یا تکنیکهای دیگر برای اسکن اجسام سهبعدی استفاده میکند. اسکنر سهبعدی این توانایی را دارد تا جزئیات را به دقیقترین شکل ممکن از ابعاد و جزئیات اجسام سهبعدی ثبت کند. این نوع اسکنر در طراحی صنعتی، پزشکی و باستان شناسی کاربرد دارد. اسکنر سه بعدی با ثبت دادههای سه بعدی، مدلهای سهبعدی دیجیتال تحویل میدهد که از مزایای این دستگاه به حساب میآید. اسکنر 3D معایبی نیز دارد که از آن جمله قیمت بالای آن است. برای استفاده از آن باید دانش فنی داشته باشید.
اسکنرهای مبتنی بر توموگرافی (CT Scanners)
تکنولوژی مورد استفاده در این اسکنر پرتو اشعه ایکس است که بتواند لایههای داخلی اجسام را نیز اسکن کند. قابلیت این اسکنر، اسکن سهبعدی و لایه به لایه اجسام است. اسکنرهای توموگرافی در پزشکی برای اسکن اعضای داخلی بدن مورد استفاده قرار میگیرند. مزایای اسکنر سی تی، ارائه تصاویر دقیق از ساختارهای داخلی است. قیمت این اسکنرها بسیار بالاست و فقط برای کاربردهای خاص مورد استفاده قرار میگیرد.
اسکنرهای فراصوت (Ultrasonic Scanners)
تکنولوژی مورد استفاده در این نوع اسکنرها، امواج صوتی با فرکانس بالا است. کاربرد آن در پزشکی، سونوگرافی است و برای تشخیص مشکلات داخلی بدن در پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. این اسکنرها برای بدن مضر نبوده، ایمن و غیرتهاجمی هستند. اسکنرهای فراصوت فقط در پزشکی کاربرد دارند و در زمینههای دیگر قابل استفاده نیستند.
اسکنر (All-in-One Scanner) MFP
این نوع اسکنرها بخشی از دستگاههای چند کاره هستند که قابلیت اسکن، کپی و چاپ به صورت همزمان دارند. اسکنرها در این نوع دستگاهها بالا قرار دارند و به عنوان یک واحد مستقل به حساب میآیند که برای اسکن اسناد و تصاویر قابل استفاده هستند.
این اسکنرها برای خانه و دفاتر کوچک مناسب هستند. چندکاره بودن آنها مزیت مهمی به حساب میآید زیرا فضای کمتری را اشغال میکند. کیفیت این نوع اسکنر به اندازه دستگاههای اسکنر نیست.
آشنایی با چاپگرهای چند کاره
همانطور که قبلا هم اشاره شد، چاپگرهای چند کاره علاوه بر اسکن، قابلیتهای دیگری مانند چاپ، کپی و در بعضی موارد فکس را نیز دارند. این چاپگرها دارای ویژگیهای مهمی هستند که در ادامه میخوانید.
پرینتر چند منظوره معمولا دارای کیفیت بالایی است و به صورت سیاه، سفید و رنگی عمل اسکن را انجام میدهند. پرینتر آنها در بیشتر مواقع از کیفیت بالایی برخوردار بوده و با سرعت بالایی عمل چاپ را انجام میدهد؛ به کمک این دستگاهها میتوان اسناد و مدارک را باسرعت مناسب و کیفیت بالا کپی گرفت، فقط بعضی از مدلهای چاپگرهای چند کاره دارای فکس هستند، در مجموع خرید پرینتر چند کاره تصمیم به صرفهای است. در ادامه به دو نوع اسکنر در پرینترهای چند منظوره اشاره خواهیم کرد.
اسکنر تخت (فلت – Flatbed)
اسکنرهای تخت دارای یه صفحه شیشهای بوده که اسناد، تصاویر، کتابها و غیره را میتوانید روی آن قرار دهید و عمل اسکن را انجام دهید. این اسکنر برای اسناد تک صفحهای، کتابها و تصاویر و اسناد آسیبپذیر مناسب است. اسکنر این دستگاه کیفیت بالایی دارد و تصاویر ضخیم مانند کارت ملی، شناسنامه و عکسها را با دقت بالایی اسکن میکند.
اسکنرهای فیدر
این نوع اسکنر شامل یک ورودی برای تغذیه خودکار دستهای اسناد است. شما میتوانید چندین صفحه را در فیدر قرار دهید و دستگاه آنها را به صورت خودکار یکی پس از دیگری اسکن کند. این اسکنر برای اسکن اسناد چند صفحهای که نیاز است که به صورت سریع عمل اسکن انجام شود مورد استفاده قرار میگیرد. مانند گزارشها. این اسکنرها دارای مزایایی همچون سرعت بالا برای اسکن حجم زیادی از اسناد در کوتاهترین زمان بوده و نیازی به مداخله کاربر نیست زیرا مدارک به صورت اتوماتیک و بدون دخالت دست داخل دستگاه کشیده شده و اسکن میشوند. بعضی اسکنرها این قابلیت را دارند که به صورت دوسویه یا ADF یک صفحه را به صورت همزمان اسکن کنند که این امر باعث صرفهجویی در زمان میشود.
کاربردهای پرینترهای چند کاره در محیط کاری
برای فضاهای اداری، خرید پرینتر چند کاره مزایای بسیاری دارد. در ادامه به کارایی آنها به صورت گزینهوار اشاره خواهیم کرد:
- امکان دیجیتالی کردن اسناد فراهم است و میتوان آنها را با فرمت PDF یا JPEG نگهداری کرد. این عمل به مدیریت اسناد و صرفهجویی در فضا کمک بسیاری میکند.
- ارسال سریع اسناد به کمک فکس و ایمیل، بسیاری از پرینترها قابلیت ارسال و دریافت فکس را دارند. همچنین میتوان پس از اسکن، مدارک را به ایمیل موردنظر فرستاد یا اسناد و مدارک را در سریعترین زمان ممکن کپی کرد.
- در محیطهای کاری، این دستگاهها معمولاً از طریق شبکه، قابل دسترسی هستند، بهطوری که چندین کاربر بهطور همزمان میتوانند از چاپگر، اسکنر یا کپی استفاده کنند. این امر موجب افزایش بهرهوری تیمی و کاهش زمان انتظار میشود.
- بسیاری از چاپگرهای چند کاره از تکنولوژی تشخیص متن نوری (OCR) پشتیبانی میکنند. این قابلیت به کارمندان اجازه میدهد تا اسناد کاغذی را به فایلهای متنی قابل ویرایش تبدیل کنند و در صورت نیاز عمل ویرایش را انجام دهند.
- با خرید پرینتر چند کاره به کاهش هزینهها کمک کرده و فضای کمتری در دفاتر کاری اشغال خواهد شد، بهطوری که نیازی به خرید و نگهداری چندین دستگاه جداگانه نیست.
- شرکتها میتوانند قراردادهای کاغذی را اسکن کنند و با استفاده از نرمافزارهای امضای دیجیتال، آنها را برای امضای الکترونیکی نزد مشتریان خود ارسال کنند. این کار باعث تسریع در انجام قراردادها و کاهش نیاز به تبادل فیزیکی اسناد میشود.
- پرینتر چند منظوره معمولاً قابلیت رمزنگاری اسناد و ارسال امن را دارد که این ویژگی به شرکتها کمک میکند اطلاعات حساس و محرمانه را به صورت امن نگهداری و ارسال کنند.
- با استفاده از فیدر خودکار (ADF)، پرینترهای چند کاره به کارکنان این امکان را میدهند که دستهای از اسناد را به صورت اتومات اسکن کنند، که این ویژگی در پروژههای حجیم و اسناد بزرگ کاربرد بسیاری دارد.
- این دستگاهها به بهینهسازی فرآیندهای کاری کمک کرده، و امکان چاپ، اسکن، کپی و ارسال سریع اسناد را بدون نیاز به تعویض دستگاه فراهم میکنند. این ویژگی باعث کاهش زمان انتظار و بهبود عملکرد کارکنان میشود.
- با استفاده از قابلیت اسکن و ذخیرهسازی دیجیتال، نیازی به چاپ و نگهداری نسخههای کاغذی نیست، این موضوع به کاهش مصرف کاغذ کمک کرده و باعث حفظ منابع طبیعی میشود.
کاربردهای پرینترهای چند کاره در مصارف خانگی
خانه هم مانند محل کار نیاز به ابزارهایی همچون اسکنر دارد تا بتوان از طریق آن به کارها سرعت بخشید. خرید پرینتر چند کاره هم در محل کار مفید است و هم در خانه. از جمله مواردی که هنگام خرید باید به آن توجه شود، سرعت اسکن بالا، کیفیت مناسب، امکان اسکن عکس و متن است. خرید یک چاپگر چند کاره طبیعتا از خرید چند دستگاه با کاراییهای مختلف به صرفهتر است.
ویژگیهای کلیدی پرینترهای چند کاره
اسکنر موجود در پرینتر چند منظوره علاوه بر این که در محیطهای کاری بسیار پرکاربرد است، برای مصارف خانگی هم میتواند مفید باشد. با جمعآوری اطلاعات برای خرید چاپگرهای چندکاره میتوانید دستگاهی را خریداری کنید که امکان اسکن را نیز برای شما فراهم کند. هر پرینتر اسکنر دار، دارای امکانات کپی، اسکن و فکس است که با توجه به محیطهای مختلف هر کدام از این امکانات ممکن است بیشتر استفاده شوند. از جمله ویژگیهای یک چاپگر چندکاره میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابل استفاده در محیطهای اداری و خانه
- استفاده چندمنظوره از آنها علاوه بر چاپ در زمینه فکس، اسکن و کپی
- فضای کمی را اشغال میکند.
- سرعت در انجام کارها با وجود چندکاره بودن دستگاه
- به جای صرف هزینه بالا برای خرید چند دستگاه، خرید دستگاه چندکاره میتواند به صرفهتر باشد.
پرینتر تک کاره یا چند کاره کدام یک؟!
انتخاب پرینتر چند منظوره یا تک کاره به نحوه استفاده کاربر بستگی دارد. اگر در خانه یا محل کار خود به پرینتری نیاز دارید که علاوه بر کار چاپ بتوانید اسکن، کپی و ارسال فکس را نیز انجام دهید، پرینترهای چندکاره برای شما مناسبتر هستند، زیرا به جای پرداخت هزینه گزاف برای چند دستگاه با کاراییهای متعدد، خرید دستگاه چاپگر چند کاره با قیمت مناسبتر را به شما توصیه میکنیم. گاهی وقتها داشتن یک دستگاه تک کاره هم نیاز شما را برآورده میکند، بنابراین نیازی به پرداخت هزینه اضافه نیست.
با خرید پرینتر چند کاره با یک تیر دو نشان میزنید هم هزینه کمتری نسبت به چند دستگاه پرداخت میکنید و هم چاپگرهای چندکاره فضای کمتری را اشغال میکنند. برای سرویس دستگاه پرینتر چند کاره فقط یکبار هزینه سرویسدهی پرداخت میکنید اما اگر چند دستگاه مختلف داشته باشید، که هر کدام کارایی مخصوص به خود را دارند، برای سرویس کردن آنها باید هزینه بیشتری پرداخت کنید. در ادامه شما را با چند مدل پرنتر آشنا خواهیم کرد، با ما همراه باشید:
پرینتر چندکاره لیزری اچ پی مدل Laser MFP 135a
این دستگاه به صورت تک رنگ عمل چاپ را انجام میدهد. پرینتر چند کاره 135A علاوه بر چاپ، قابلیت اسکن و کپی هم دارد. پرینتر اسکنر دار مدل اچ پی Laser MFP 135a امکان چاپ دورو و قابلیت اتصال به وای فای را ندارد. این پرینتر به کمک پورت USB به کامپیوتر وصل میشود. سایز کاغذ دستگاه A4 است و میتوان ابعاد کوچکتر از A4 را نیز پرینت گرفت. پرینتر مدل A135 میتواند 10000 برگه در ماه را چاپ کند. سینی ورودی آن 150 کاغذ و سینی خروجی 100 برگه را در خود جای میدهد. پرینتر سهکاره اچ پی مدل 135A در هر دقیقه 20 برگ را به چاپ میرساند.
پرینتر تک کاره لیزری کانن مدل Canon LBP6030
این نوع پرینتر تک کاره بوده و برای مصارف خانگی طراحی شده است. از جمله معایب پرینتر مدل LBP6030 سرعت چاپ پایین، نداشتن امکان چاپ دو رو است. این دستگاه مزایای بسیاری دارد که از آن جمله میتوان به چاپ 18 برگ در دقیقه اشاره کرد. چاپ آن تک رنگ بوده و میتوان به کمک آن عکس هم به چاپ رساند اما پر واضح است که قابل قیاس با چاپ تصاویر دستگاههای حرفهای تر نیست.
فضای کمی را اشغال میکند و برای محیطهای کوچک گزینه مناسبی است. بدنه آن از پلاستیک مرغوب بوده و ظاهر زیبا و سادهای دارد. این پرینتر به کمک یک عدد پورت USB به کامپیوتر وصل میشود و امکان اتصال با گوشیهای هوشمند و چاپ اسناد و مدارک فقط با نصب برنامه Canon Mobile Printing امکانپذیر است. سینی ورودی آن فقط 150 کاغذ را در خود جای میدهد و ابعاد کاغذ مناسب برای پرینتر تک کاره 6030، A4 است.
پرینتر لیزری تک کاره کانن imageCLASS LBP6230dw
این دستگاه پرینتر، تک کاره و تک رنگ است. برای مصارف خانگی و اداری بسیار مناسب بوده و به فضای کمی نیاز دارد. بدنه آن از پلاستیک مقاومی ساخته شده، ضعف آن فقط در لک شدن بدنه آن است. سینی آن قابلیت قرار دادن 250 برگ کاغذ را دارد. سرعت چاپ پرینتر 6230dw، 25 برگ در دقیقه و ابعاد آن A4 است. از امکانات مهم پرینتر تک کاره LBP6230dw قابلیت چاپ دورو بوده که میتواند زحمت کاربر را در دستی پشت و رو کردن اسناد کم کند. اتصال با کابل USB به کامپیوتر و امکان پرینت به کمک WIFI با این پرینتر امکانپذیر است.
نحوه انتخاب بهترین چاپگر چند کاره
قبل از انتخاب و خرید پرینتر چند کاره، باید بررسی شود که نیاز شما در چه زمینهای است! شما یک دستگاه با کارایی محدود با هزینه کم برای خانه میخواهید یا قصد خرید دستگاه چاپگر چند کاره برای محیط اداره که بتواند تمام امکاناتی که میخواهید را پوشش دهد؟! اگر حجم اسناد و مدارکی که چاپ یا اسکن میکنید زیاد است باید دستگاهی را انتخاب کنید که سرعت بالایی داشته باشد در غیر این صورت یک چاپگر معمولی هم کار شما را در خانه راه میاندازد.
نگهداری و مراقبت از پرینتر چند کاره
دستگاه پرینتر را به صورت مرتب تمیز کنید و گرد و غبار داخل آن را با یک دستمال بدون پرز و نمدار، برطرف کنید. پرینتر چند منظوره را به صورت مرتب استفاده کنید تا کارتریج آن خشک نشود. این موضوع به سلامت دستگاه کمک میکند. بیش از اندازه از دستگاه کار نکشید و اجازه دهید بعد از چاپ تعدادی کاغذ کمی استراحت کند، این موضوع به طول عمر دستگاه کمک میکند. در ادامه به چند نکته در نگهداری چاپگرها اشاره خواهیم کرد.
- قبل از خشک یا تمام شدن کارتریج آن را شارژ کنید.
- کارتریج را در هر حالت به صورت افقی نگه دارید.
- اگر از پرینتر استفاده نمیکنید آن را خاموش کنید تا به هدر آن آسیب وارد نشود. این موضوع به فرسایش قطعات پرینتر میانجامد.
نتیجه گیری
قبل از خرید بهترین چاپگر میتوانید به مراکز فروش یا از طریق سرچ در فضاهای مجازی درباره دستگاه موردنظر خود اطلاعات جمعآوری کنید. نیاز و بودجه خود را حین خرید در نظر بگیرید تا انتخاب بهتری داشته باشید.